Dadaismen, även kallat dada, var en konstform som började formas i Zurich under samma period som första världskriget. Även om dadaismens storhetstid inte varade länge hann konstformen lägga mycket av grunden till den konst som kommit att skapats de senaste 100 åren. Här kan du läsa mer om dadaismens absurditet och nonsens skakade om synen på vad konst faktiskt kan vara.

Vad är dadaism?

Dadaism är namnet på en konströrelse som varade ca 1916–1923 och beskrivs ofta som en stark kritik mot det samhälle och de ledare som lett världen in i första världskriget. Även traditioner var något som föraktades inom denna rörelse. Gavs det ett tillfälle att skapa icke traditionsenlig konst kunde man i princip alltid räkna med att konstnärer inom dadaismen tog vara på det.

 

Kort sagt, dadaismen var emot allt som de ansåg hade lett upp till situationen de fann sig själva i. De var exempelvis emot borgligheten, nationalismen, etablissemanget och imperialismen – de var till och med emot konsten i sig. I ett manifest beskrivs dadaismen vara ett sidospår till annan konst, som snarare skulle betraktas som ett tankesätt än en konstform.

 

Ordet Dada är också omdiskuterat – vart är det hämtat ifrån och vilken betydelse har det? Dada är exempelvis förknippat med små barn som övar på att prata utan att orden i sig har någon större betydelse. Det kan även betyda gunghäst på franska samt “ja, ja” på rumänska. Och det är denna tvetydighet som många tror blev anledningen till att dadaisterna valde just dada som namn. Det kan betyda ingenting men samtidigt en mängd olika saker beroende på sammanhang.

Dadaismen var en liten rörelse med stort inflytande

Man brukar säga att dadaismen startade år 1916, i en liten nattklubb kallad Cabaret Voltaire i Zurich. Denna nattklubb blev sedan knytpunkt för konstnärer som ville dela konst i en dadaism-anda. Diktuppläsning, framträdanden, danser, och utställningar bytte av varandra i ett högt tempo. 

 

Cabaret Voltaire stängde dock redan på sommaren samma år. Men, även om själva klubben var öppen endast ett halvår, så hann den sätta en prägel som snart skulle influera stora delar av konstvärlden. Idag finns många av dadaismens konstverk att se på museum runt om i världen.

Vad kännetecknar konst under dadaismen?

Med tanke på att hela dadaismen gick ut på att gå emot traditioner och normer finns det många inslag av, vad många skulle kalla, nonsens och absurditet. För att uppnå denna nya typ av konst använde konstnärerna många alternativa metoder och konststilar, som var långt ifrån normen. 

 

En metod som användes för att skriva dikter gick ut på att klippa ut enskilda ord ur tidningsartiklar. Urklippen blandades och sattes slumpmässigt upp efter varandra, vilket skapade ordföljder som inte hade någon betydelse ur ett traditionellt perspektiv. 

 

En del konstnärer skrev till och med dikter med påhittade ord. Detta var något som inspirerade bandet Talking Heads, som i sin låt I Zimbra använder en text baserad på en dikt av dadaism-konstnären Hugo Ball. Själva texten i låten består alltså enbart av påhittade ord, men blev ändå en stor hit under 1980-talet, flera decenier efter dadismens storhetstid. 

 

Dadaisterna började även att göra olika typer av fotomontage genom att använda foton och urklipp från tidningar och medier. De klistras fast i olika kombinationer och gick på så sätt att se från nya perspektiv, ofta med politiska undertoner. Hannah Höch var en av pionjärerna inom denna genre. Höch skapade exempelvis några verk i en feministisk anda som öppnade upp för reflektioner kring den moderna kvinnan som idag finns samalde på MoMa i New york.

Kända konstverk och konstnärer från dadaismen

Som tidigare var dadaismen en konstform som tänjde på gränserna för vad man kan kalla för konst. Ett av denna tidens kända konstverk är exempelvis en pissoar – The Fountain. Det var konstnären Marcel Duchamp som helt enkelt ansåg att en pissoar kunde vara konst om man vill. Han skapade även ett annat känt konstverk där han reproducerade Leonardo Da Vincis målning Mona Lisa med en mustasch och skägg.

 

Konstnärerna John Heartfield och Rudolf Schlichter skapade även verket The Prussian Archangel – en soldat i realistisk storlek med ett grishuvud i pappersmaché. Soldaten hängde i taket under en Dada utställning i Berlin under 1920-talet.

Inred ditt hem med kända motiv ur konsthistorien

Hos Posterton hittar du posters från många av historiens kända konstnärer. Paul Klee, Hilma af Klint och Gustav Klimt är exempelvis andra konstnärer som var verksamma under första delen 1900-talet. Alla våra posters trycks på högkvalitativa premiumpapper och du kan lita på att motiven återges med klara färger och stor detaljrikedom – oavsett konstera.


Vi har fri frakt över 349 kr och snabb leverans. Du har alltid 14 dagars ångerrätt och kan i lugn och ro bestämma dig för vilken du vill behålla.