Det viktigaste, men också det svåraste när det kommer till inredning, är att skapa en röd tråd och en helhet. Både vad gäller val av inredningsdetaljer, men också färgkombinationer. Du vill att de färger du väljer ska fungera ihop och tillsammans skapa ett harmoniskt hem. Det enklaste sättet att nå harmoni och balans är att utgå från bas- och accentfärger. Fortsätt läsa för en utförlig guide till hur du inreder ditt hem med de rätta färgkombinationerna. 

Vad är bas- och accentfärger? 

Basfärgen är den färg som är dominant i rummet, oftast väggfärgen. Det är vanligt att man väljer en neutral och lugn färg som basfärg. Vanliga basfärger är vitt, svart, beiget, grått eller dämpade kulörer med mycket svart i. Men ett rum som enbart är inrett i basfärger blir lätt tråkigt, det behövs accentfärger som kontraster till basfärgerna. Det är accentfärgerna som fångar din uppmärksamhet när du kliver in i ett rum och de gör rummet mer levande. Kom ihåg att dessa färger ska gå ton-i-ton med basfärgen eller komplettera den! 

Så väljer du rätt accentfärger

Det är viktigt med en plan när du väljer accentfärger. För ett enhetligt resultat bör du välja en liten palett kulörer (färgschema) som du håller dig till vid val av inredningsdetaljer. Denna palett får gärna följa med genom hela hemmet, men åtminstone i tre av rummen. Det är så du skapar en röd tråd, men också ett enklare hem att inreda eftersom du kan flytta runt föremål från rum till rum. Dessutom kommer du alltid veta vilka färgkombinationer som passar till din inredning. Se även till att en accentfärg förekommer minst tre gånger i ett rum. 

Utgå från basfärg när du väljer kulörer till ditt färgschema med accentfärger. Vilken är hemmets dominerande färgton? Fördelen med basfärger som vitt, grått och beige är att du kan välja i stort sett vilken accentfärg som helst. Kom ihåg att du vid val av färg bidrar med en viss känsla till ett rum. Varma färger som rött och orange känns spännande och intima, medan kalla färger som grönt och blått har en lugnande effekt. 

Har du redan inredningsdetaljer hemma som du verkligen tycker om kan du utgå från deras färgsättning. Vilka färger har din favoritposter, sänggaveln eller kuddarna i soffan?

Vill du bli bättre på att dekorera ditt hem i snygga posters? Då kan du läsa vår artikel med tips och inspiration för upphängning av posters.

Utgå från färghjulet 

Färghjulet är ett bra hjälpmedel när du ska välja accentfärg. I grunden innehåller det tolv färger, med det är möjligt att addera i stort sett hur många som helst. Utgå från någon av de tolv grundfärgerna och välj sedan en ljusare eller mörkare nyans beroende på vad du själv föredrar. Det är mängden svart eller vitt i färgen som avgör nyansen.

 

Vill du att din accentfärg ska sticka ut kan du ta två färger som är placerade mitt emot varandra i färghjulet, med den dominerande basfärgen på ena sidan och accentfärgen på den andra. Det kommer då vara en stor kontrast mellan accentfärgen och den dominerande basfärgen. 


Våra bästa tips – så väljer du inredning i härliga färgkombinationer

Vi vill uppmuntra dig att bjuda in härliga färgkombinationer när du väljer inredning till ditt hem. Utgå gärna från dina accentfärger. Du behöver såklart inte använda alla färger i varje rum och det är helt okej att bjuda in en kulör till om du vill. Nedan går vi igenom några av våra bästa tips för när du ska inreda med färg hemma. 

 

  1.  Var lekfull i val av färg men överdriv inte. Håll dig till ett par av dina accentfärger och bjud in någon extra färg om du känner att det passar. Klassiska basfärger som vitt och grått fungerar också som färg på inredningsdetaljer. 
  2. Tänk på rummet som du ska dekorera. Vad är det för typ av rum och vad är det till för? Och vad vill du känna när du befinner dig i rummet? Val av färgkombinationer är mycket viktigt, framförallt när du väljer inredning till ett sovrum som är till för återhämtning. 
  3. Gör gärna ett moodboard där du inkluderar färgerna från din pallet. Se till att du får med allt från möbler till material och val av tavlor, kuddar och annan dekoration.

Om du har gröna väggar 

Gröna väggar är mycket tacksamma. Du kan tillföra många accentfärger utan att rummet upplevs allt för rörigt – de andra färgerna kommer snarare komma till sin rätt. 

 

Det är mer naturligt för oss att låta blicken vila på färger som grönt, blått eller brunt. Om du känner dig osäker på färgkombinationerna i din inredning bör du hålla dig undan från mörkt grön och lime. Rosa och grönt är två färger som alltid passar ihop. 

 

Om du har blå väggar

Blått är en mycket uppskattad färg, framförallt i rum där lugn och harmoni prioriteras. Dessutom är färgen fin ihop med alla sorters trä så välj med fördel en träram till tavlor och posters som får pryda de blå väggarna. Det går dessutom bra att testa mer iögonfallande färgkombinationer – som blått och grönt. För en dramatisk effekt skulle du även kunna inreda med färgkombinationen blått och rött. Även grumliga färger som gulgrönt kan vara spännande ihop med blått. 

 

 

Om du har rosa väggar

Rosa är en mjuk färg som tillför värme till ett rum och fungerar bra ihop med de flesta andra färger. För en nedtonad stil kan du blanda rosa med en dämpad blå eller grön ton. Med gråa toner och vitt får du istället en klassisk kombiantion. Vill du höja temperaturen och skapa spänning kan du med fördel matcha rosa med vinrött och gult, men också guldiga detaljer. Kolla bland annat in Postertons guldiga ramar som passar utmärkt på en rosa vägg.