Att hänga upp tavlor på betongvägg behöver inte vara speciellt svårt – i alla fall inte om du vet hur du ska gå tillväga. Försäkra dig om att du har rätt utrustning och vet hur du ska använda den innan du sätter igång. Det finns dessutom olika metoder för att hänga upp tavlor på just betongvägg. Fundera på vilket alternativ som passar dig bäst.  

 

Nedan guidar vi dig till hur du hänger upp tavlor på betongväggen hemma i lägenheten eller villan, så att du minimerar risken för skador och onödigt många hål.


hänga upp tavla betongvägg-4.jpeg

Förberedelser innan upphängning 

För att upphängningen ska gå rätt till krävs viss planering. Mät och markera med en blyertspenna var du vill att tavlorna ska sitta samt var skruven eller kroken ska fästas. Ett vattenpass hjälper dig att måtta rakt.  

Hur får man upp tavlor på betongvägg?

Nedan går vi igenom tre metoder som du kan använda när du hänger upp tavlor på en betongvägg. Vilket alternativ passar dig bäst?

  1. Hänga tavla med tavelkrok för betongvägg 

Det finns tavelkrokar för betongvägg. Dessa ser ut som små plastkrokar med stift som du slår in i väggen. Krokens storlek är viktig. Ska du sätta upp en större tavla behöver du en lite större krok som klarar av tyngden, eller möjligtvis flera krokar som tillsammans bär upp tavlan.  

 

Betongkrokar klarar inte av att hålla uppe tavlor som väger allt för mycket. Däremot är dessa mycket smidiga att använda då du slipper borra hål i väggen. Det enda verktyget som behövs är en hammare. 

 

Kan man verkligen spika i en betongvägg? 

Det går generellt sätt inte att spika i en betongvägg. Materialet är ett så kallat “dött” material och saknar därmed elastiska egenskaper. Betongen kan alltså spricka om du spikar i den. Däremot går det att spika in en betongkrok. De små fästena på kroken är mycket tunna och glider omärkbart in i betongen. 

Läs även vår artikel om hur du hänger upp tavlor utan spik. 

Så gör du: 

  1. Mät ut var kroken ska sitta och gör ett märke.

 

  1. Spika lite på stiften innan du sätter dem mot väggen så att de släpper från plasten.

 

  1. Håll tavelkroken med själva kroken mot märket. Då kommer upphängningen på tavlans baksida hamna precis på kroken. 

 

  1. Spika in kroken i betongväggen. Var noga med att spika in de små spikarna ordentligt och känn efter så att den sitter fast innan du hänger upp tavlan. 

2. Hänga upp tavla med självhäftande spik

Vill du göra det ännu lite enklare för dig kan du använda dig av självhäftande spik. Denna tavelupphängning för betongvägg är mycket smidig att använda och bjuder för det mesta på ett både stabilt och pålitligt resultat. Dessa spikar klarar av tavlor som väger upp till 2 kilo. 

Ytterligare en fördel med självhäftande spik är att de inte lämnar några märken och du fäster dem på väggen med hjälp av polymerkedjor.  

3. Hänga tavla med plugg och skruv 

Ska du sätta upp en lite större och tyngre tavla på en betongvägg är det bättre att du vänder dig till plugg och skruv. Du använder dig då av en betongborr och borrar hål i väggen som du sedan sätter en plugg i. Med denna metod blir hålen i väggen markant större. Däremot kommer den tyngre tavlan hänga ordentligt utan att riskera att ramla ner.   

Så gör du:

  1. Mät ut var tavlan ska sitta.

 

  1. Fortsätt sedan med att förborra ett hål i betongen som stämmer överens med pluggens bredd och längd. 

 

  1. Borra ett så pass djupt hål att nästan hela skruven går in i hålet.

 

  1. Nu är det dags att trycka in pluggen. Går inte hela pluggen in i hålet kan du slå in den sista biten med en hammare. 

 

  1. Skruva in skruven med hjälp av en skruvdragare eller skruvmejsel. Skruven ska gå nästan hela vägen in. 

 

Tänk på att… 

Tavlan ska inte glappa utan den ska hänga tätt in mot väggen. Använder du en upphängning med ståltråd, tråd eller vajer kan du behöva korta av den för att tavlan ska kunna hänga närmare väggen. 

 

Glöm inte att även ta del av vår stora guide till hur du sätter upp tavlor – för alla typer av väggar. 

Hos Posterton köper du tavlor i olika storlekar 

Hos Posterton köper du de perfekta tavlorna för din betongvägg. Vi säljer nämligen tavlor, posters och ramar i flera olika storlekar och format. Köp posters i storlekarna 21x30 eller 30x40 som du smidigt sätter upp med hjälp av betongkrok eller självhäftande spik. Eller så väljer du snygga motiv i storlekarna 40x50 eller 50x70 som du hänger upp med hjälp av plugg och skruv. Hitta unik väggkonst hos Posterton redan idag!