Ska du hänga upp en mindre och lättare tavla behöver du nödvändigtvis inte använda dig av spik eller skruv. Att hänga upp tavlor utan spik är ett bra alternativ då du slipper fula hål i väggen. Känner du dig dessutom osäker på hur du använder en skruvdragare, borr eller hammare kan spik- och skruvfria metoder vara lösningen för dig. 

 

Läs vidare för att lära dig allt om hur man hänger upp tavlor utan spik. Vi kommer dessutom gå igenom för och nackdelar med självhäftande alternativ, respektive spik och skruv.


tavelkrok betongvägg-1.jpeg

Hur fungerar självhäftande spik? 

Den som vill hänga upp tavlor utan spik kan istället använda sig av självhäftande spikar, krokar och strips. Med dessa behöver du varken borra eller spika hål i väggarna. 

 

Börja alltid med att rengöra ytan där tavelhängaren ska fästas. Ta loss skyddsremsan på baksidan och tryck fast upphängningen på väggen. Det är alltid viktigt att du följer instruktionerna, då dessa kan variera beroende på vilket märke du använder. 

 

Har du en betongvägg hemma kan självhäftande spik vara en smidig lösning. Läs mer om hur du hänger upp tavlor på betongvägg här

Fördelar med upphängning utan spik

Det finns många fördelar med att sätta upp tavlor utan spik och istället använda sig av självhäftande tavelkrokar. Några av de dessa nämner vi nedan: 

 • Du slipper hål i väggarna och behöver för det mesta inte oroa dig över fula märken. Något som är mycket passande om du exempelvis hyr en lägenhet i andra hand eller bor i en studentlägenhet. 

 

 • Du behöver inga speciella verktyg som hammare eller borrmaskin.

 

 • Passar dig som är osäker på hur man använder en borrmaskin eller andra verktyg. Vet du inte hur du ska gå tillväga kan du borra fel vilket leder till fler eller för stora hål. 

 

 • Billigare och går ofta snabbare. 

 

Finns det några nackdelar? 

 • När du använder dig av självhäftande spik kan du inte hänga upp hur tunga tavlor som helst. För en lite tyngre tavla kan det ibland funka att fördela vikten mellan två självhäftande spikar. Ska du hänga upp tyngre tavlor i förslagsvis storleken 50x70 rekommenderar vi istället att du använder spik eller skruv. 

 

 • Är tapeten skör finns risk att de självhäftande spikarna förstör denna. 

 

 • Uppsättning av självhäftande spikar innefattar flera steg. Du måste ha koll på hur många spikar som behövs, samt se till att ytan är fri från smuts. Spikarna behöver dessutom sitta på väggen ett tag och torka innan något kan hängas på dem.   

 

 • Det är större risk att tavlorna ramlar ner om du hänger upp dem med självhäftande spik. Ska du sätta upp dyra tavlor som du är rädd om är det säkrare att du använder dig av spik eller skruv. 

Det ska du tänka på när du sätter upp tavlor utan spik

 

 1. Vi nämner ovan vikten av att rengöra väggen innan du sätter upp självhäftande spikar. Torka av med alkohol (isopropanol). Spriten gör att de självhäftande spikarna får ett bättre grepp. 

  

 1. Måtta noggrant och använd gärna ett vattenpass för att försäkra dig om att upphängningarna sitter rakt. 

 

 1. Sätt upp tillräckligt många spikar för att de ska klara av tavlans tyngd. 

 Vad händer om jag ångrar mig?

Har du ångrat dig och vill flytta en tavla? Inga problem, det är enkelt med självhäftande spikar. Tack vare något som kallas för polymerkedja har spikarna en stark häftningsförmåga som gör att de sitter ordentligt på väggen, men är samtidigt enkla att ta loss. Spikarna är nämligen utrustade med en remsa som frigör polymerkedjan. När du drar i remsan ändrar kedjan sin form så att den inte fäster i underlaget och du kan avlägsna tavelfästet.


sätta upp tavla-2.jpeg

Att hänga upp tavlor och posters behöver inte vara krångligt 

Det ska inte vara krångligt att pynta hemmet med snygga tavlor och posters. Allt som behövs är rätt utrustning och kunskap. Idag är det dessutom enklare än någonsin. Från att det tidigare endast fanns spikar och krokar att sätta upp tavlor med, finns det idag flera olika tavelhängare att välja mellan. Läs även våra guider till hur högt en tavla ska sitta och hur du bygger en snygg tavelvägg bakom soffan, samt våra andra artiklar som hjälper dig pynta med snygg väggdekoration hemma. 

 

Tack vare Posterton är det idag enkelt att hitta och köpa unika posters, tavlor och ramar. Allt du behöver göra är att välja ut dina favoriter på vår hemsida som sedan levereras inom 1-3 arbetsdagar.