Att sätta upp en tavla är enkelt när du har rätt typ av fästdon och verktyg. Vad som är bäst att använda beror bland annat på tavlans vikt och vilket material väggen är gjord av. I detta inlägg kan du lära dig mer om hur du går tillväga för att sätta upp en tavla på gipsvägg.

Vad ska man använda för att sätta upp en tavla på gipsvägg?

När du ska sätta upp en tavla på en gipsvägg finns det några olika alternativ att välja mellan. Är det en tavla som exempelvis inte väger så mycket kan det räcka med självhäftande spik. Tyngre upphängningar, som exempelvis en tavla med en tung ram, kräver däremot ofta plugg och skruv. De flesta alternativen har en rekommenderad maxvikt, vilket ofta går att läsa sig till på förpackningen. Var därför noggrann med att välja en produkt som klarar av att på ett säkert sätt bära vikten av din tavla.

 

Du behöver även veta vilket material ett fästdon lämpar sig för. Alternativ som fungerar bra för  upphängning på betongvägg är exempelvis annorlunda jämfört med de som är bra för upphängning på gipsvägg. För gipsvägg är exempelvis självhäftande spik, X-krokar, universal plugg och skruv ofta bra alternativ. 

Gör en noggrann mätning innan du börjar 

Innan du börjar sätta upp tavlan är det klokt att göra en noggrann mätning av vart tavlan ska hänga. En viktig sak att tänka på när du planerar tavlans position är att utgå från den punkt där haken eller vajern möter fästet på väggen. Gör därför en markering för vart själva kroken eller skruven ska placeras på väggen, så att du är säker på att tavlan hamnar på rätt plats.

 

Du kan även mäta och planera för att hänga upp tavlor på lite olika sätt. Att hänga upp en hel tavelvägg kan exempelvis kräva lite mer mätning jämfört med om du endast ska hänga upp en enskild tavla. Det är exempelvis viktigt att planera så att du alltid har tillräckligt mycket mellanrum mellan eventuella borrhål. I de flesta fall bör det vara åtminstone 30 cm så att tyngden fördelas på ett bra sätt.

Så här hänger du upp en tavla på gipsvägg – tre alternativ

Gips är ett så kallat dött material, vilket kräver att du har rätt verktyg och tillvägagångssätt för att undvika att hålet luckras upp och blir dubbelt så stort. 

 

Som tidigare nämnt är det även viktigt att ta hänsyn till är tavlans vikt. Lätta och små tavlor ofta kan hängas upp med en enklare krok eller självhäftande spik, medan tunga tavlor kräver ofta att du borrar eller spikar upp fästet.

Sätta upp tavla på gipsvägg med självhäftande spik

Självhäftande spik är ett bra alternativ för mindre och lättare tavlor. Du kan ofta läsa på förpackningen hur mycket spiken klarar av. Du behöver inga verktyg och häftningen ska inte lämna några spår om du gör en korrekt uppsättning. 

 

Det finns även olika typer av självhäftande spik, vilket gör att du kan behöva gå tillväga på lite olika sätt beroende på vilken variant du väljer. En del varianter är exempelvis utformade för att sitta bra på kakel, och andra är bättre för gipsväggar. För att vara säker på att du får en säker och stabil upphängning bör du därför alltid instruktionerna på förpackningen innan du sätter igång. 

 

Såhär gör du för att sätta upp en tavla på gipsvägg med självhäftande spik: 

 

 1. Mät och markera den punkt där du vill att tavlan ska hänga.
 2. Rengör ytan där du ska sätta upp den självhäftande spiken.
 3. Ta loss skyddsremsan på baksidan av hängaren. 
 4. Tryck upp den självhäftande spiken på väggen. Se till så att du lägger tillräckligt med tryck för att den ska fastna ordentligt. Det brukar ofta stå på förpackningen hur du bäst går tillväga.
 5. Låt häftningen sättas ordentligt.
 6. Häng upp din tavla. 
 7. Klart!

 

Läs gärna mer om hur du hänger upp tavlor med självhäftande spik här.

Sätta upp tavla på gipsvägg med spik och krok

Fördelen med att använda spik eller krok är att du kan sätta upp tavlan utan att göra några större hål i gipsväggen. De små hålen är inte lika markanta som om du hade borrat i väggen.

 

Det finns några olika typer av krokar och spikar du kan använda för att sätta upp en tavla på gipsvägg. Du kan exempelvis använda en X-krok, gipskrokar eller självborrande gipspluggar. För X-krokar och gipskrokar behöver du en hammare och för självborrande gipspluggar behöver du ofta en skruvmejsel. Läs på förpackningen vilket som är det bästa tillvägagångssättet för det alternativ du valt. 

 

Så här sätter du upp en tavla på gipsvägg med krokar och spik:

 

 1. Mät och markera den punkt där du vill att tavlan ska hänga.
 2. För X-krokar och gipskrokar – slå in stiftet med en liten vinkel i väggen. För självborrande gipspluggar skruvar du in den självborrande pluggen i väggen. Skruva sedan in skruven i pluggen. 
 3. Häng upp din tavlan. 
 4. Klart!

 

  

Sätta upp tavla på gipsvägg med borr, plugg och skruv

När du vill sätta upp en medeltung tavla kan du behöva använda plugg och skruv. Du behöver fler verktyg och hålet blir större jämfört med föregående alternativ, men du får en säker och stabil upphägning som klarar medeltunga tavlor. 

 

Vanliga alternativ för medeltunga tavlor är universalplugg, gipsankare och så kallade duo max-pluggar. För riktigt tunga tavlor kan det behövas en T-plugg eller ett expansionsankare. Du kan läsa mer om att hänga upp tunga tavlor här. 

 

Läs på förpackningen vilken vikt skruven och pluggen klarar av, vilken typ av vägg de passar till och hur du går tillväga för använda det alternativ du väljer. Tänk på att du behöver förborra ett hål när du använder plugg och skruv.. 

 

Såhär går du tillväga för att hänga upp en tavla på gipsvägg med plugg och skruv: 

 

 1. Mät och markera den punkt där du vill att tavlan ska hänga.
 2. Förborra ett hål med en borr som har samma diameter som pluggen. 
 3. Tryck in eller hamra försiktigt in pluggen i hålet. 
 4. Skruva in skruven i pluggen. 
 5. Häng upp din tavla. 
 6. Klart!

 

 

Hitta inspiration i vårt stora utbud av ramar och posters

Behöver du lite inspiration kring vad vilka tavlor du ska hänga upp? Hos Posterton hittar du ett stort utbud av ramar och posters för hemmets alla rum. Välj mellan klassiska motiv från kända konstnärer eller moderna illustrationer. Oavsett vilka motiv du väljer så framhäver våra premiumpapper detaljerna och färgerna på ett enastående sätt. Hitta inspiration genom att utforska vårt sortiment här