När du ska inreda hemma är snygga tavlor och posters A och O. Dessa kan placeras lite var som helst i hemmet – i köket, i sovrummet ovanför sängen eller som en härlig tavelvägg bakom soffan i vardagsrummet. Våga vara kreativ när du skapar din tavelvägg och välj ut en mängd favorittavlor att dekorera med. 

 

I den här artikeln får du inspiration och tips på hur du sätter upp en tavelvägg bakom soffan. Innan du kan påbörja din tavelvägg behöver flera beslut fattas. Hur många posters behövs? Vilka ramar passar bäst? Och vilka motiv gör sig bäst bakom soffan? Kom ihåg att du även kan använda dig av våra tavelväggsmallar för att komma igång. 

tavelvägg bakom soffa-1.jpeg

 

Så skapar du en snygg tavelvägg ovanför soffan 

Att sätta ihop en tavelvägg kan vara lite klurigt – tro det eller ej. Tavelväggen ska passa rummets övriga inredning och smälta in på ett snyggt sätt. Vi är däremot säkra på att skapandet av din tavelvägg kommer gå galant med hjälp av en bra guide. 

 

Nedan går vi igenom alla de val som behöver göras, och vi förklarar hur du ska tänka för att välja rätt tavlor till ditt vardagsrum. Vi ger dessutom förslag på olika metoder du kan använda dig av när du sätter upp din konst ovanför soffan. 

Hur ska jag placera tavlorna? 

Det finns mängder av sätt att bygga en tavelvägg på. Du skulle exempelvis kunna placera en eller ett par posters i mitten och sedan bygga tavelväggen utifrån dessa. Var noga med att hålla tydliga mellanrum mellan tavlorna, dessa får gärna vara lika stora. 

 

Det är viktigt att tavlorna inte hamnar för nära soffans ryggstöd, eller till och med vilar mot ryggstödet. Då kan tavlan vara ivägen när du sitter i soffan. Det ska heller inte finnas någon risk för att slå huvudet i tavlans kant. Vill du vara lite extra kreativ kan du däremot låta tavlorna gå ner längs sidan av soffan eller hela vägen upp till taket. 

 

Behöver du fler tips på vad du ska tänka på när du sätter upp tavlor? Läs vår omfattande guide till att hänga upp tavlor här. 

Hur väljer jag ram?

När du väljer vilken typ av ram tavlorna bakom din soffa ska ha, bör du utgå från den övriga inredningen i rummet. Är soffan eller några andra möbler i en starkare färg kanske det passar bättre med neutrala ramar som låter den övriga inredningen stå i centrum. Vita eller ljusa träramar är exempel som passar bra i dessa sammanhang. 

Du skulle även kunna matcha ramarna med soffan eller rummets övriga inredning. Matcha den svarta soffan med svarta ramar eller välj ekramar i samma nyans som vardagsrumsbordet. Har du inrett vardagsrummet i ett mer glamoröst tema passar silver-och guldramar utmärkt.  

Hos Posterton hittar du mängder av härliga ramar. Kolla in hela vårt utbud här

Hur väljer jag posters och motiv? 

Välj förslagsvis posters i matchande färger som fungerar bra ihop med den övriga inredningen. Det innebär inte att du behöver välja motiv i exakt samma färg, utan du kan leta efter poster med liknande färginslag för att på så sätt skapa ett snyggt helhetsintryck. Om rummet är neutralt inrett med ett redan existerande färgtema kan du istället introducera en helt ny färg till mixen. Denna färg ska såklart komplettera de andra kulörerna på ett fungerande sätt. 

När det kommer till motiv är det bara din egen kreativitet som sätter gränserna. Var inte feg när du väljer motiv utan våga mixa och matcha mellan dina personliga favoriter. Varför inte blanda mer iögonfallande fotografier och målningar med neutrala illustrationer för att på så sätt skapa en härlig balans? När tavelväggen är placerad bakom soffan fångar den människors blickar. Se till att skapa ett harmoniskt vardagsrum med snygga tavlor som fångar uppmärksamhet men som inte tar över allt för mycket. 

Passepartout eller vit marginal

För att skapa en harmonisk tavelvägg bakom soffan som är trevlig att beskåda väljer många att inkludera så mycket vitt som möjligt. Du kan förslagsvis välja en vit marginal mellan några av motiven eller lägga till en passepartout. En passepartout är en kartongbit som läggs ovanpå tavlan i efterhand och gömmer på så sätt en del av motivet. 

Vi delar med oss av härlig inspiration

För att göra det ännu lite enklare när du ska sätta upp en tavelvägg bakom soffan har vi tagit fram flera exempel att inspireras av. Samtliga posters och ramar hittar du hos Posterton. Kom ihåg att du inte behöver ta till dig alla tips och regler när du skapar din tavelvägg – det viktigaste är att du trivs med resultatet. 


soffa tavelvägg-2.jpeg

Ovan ser du en mellanstor tavelvägg där en större poster är placerad i mitten. Tavlan omringas av mindre motiv som består av både fotografier och illustrationer. Samtliga posters har en stilren silverram. 


Tavelvägg soffa-3.jpeg

Detta är en lite större tavelvägg där en stor liggande tavla är placerad i mitten. Runt om har man satt upp lite mindre tavlor i både liggande och stående format. Samtliga tavlor har svart ram.

hänga upp tavla betongvägg-4.jpeg

Även här ser du en större tavelvägg där samtliga posters har ett lika stort, större mått. Tavlorna är uppradade ovanför och nedanför en horisontell marginal. 


Tavla bakom soffa-5.jpeg

I denna bild ser du en stor tavelvägg som täcker större delen av väggen. Här har man valt att placera större och mindre posters utspritt över ytan. Om du tittar noga kan du se att man utgått från vertikala marginaler när man placerat tavlorna. Det finns även ett tydligt tema hos de valda motiven – svartvita fotografier som matchar den vita inredningen.