En snygg tavelvägg har förmågan att lyfta ett helt rum, oavsett om det är köket, sovrummet eller vardagsrummet som ska dekoreras. Blanda och matcha olika favoritmotiv, färger och ramar som tillsammans skapar en kreativ tavelvägg. Denna kommer ge karaktär till väggarna, och skapa en hemtrevlig atmosfär. Många tycker tyvärr att det känns krångligt att sätta upp en tavelvägg hemma – men vi vill bevisa motsatsen. Det finns nämligen massvis med sätt att göra det på, det enda som behövs är tavelväggsmallar. 

 

Nedan hittar du användbara mallar för olika typer av tavelväggar. Ta del av små tavelväggar, medelstora varianter och stora som inkluderar fler tavlor i olika storlekar och format. Vi går dessutom igenom de viktigaste teknikerna som du behöver känna till. 

 

Är du redo för att sätta ihop din alldeles egna tavelvägg, eller kanske en snygg fotovägg, som kommer ta interiörerna i ditt hem till nya höjder. Då har du hittat helt rätt. Skrolla dig vidare för att ta del av alla våra tavelväggsmallar.   

 

Liten tavelvägg 

När du sätter upp tavlor behöver du anpassa dig efter det aktuella utrymmet och då passar det ibland bättre med en liten tavelvägg. Nedan har vi satt ihop tre mallar för små tavelväggar för dig som ska dekorera ett litet utrymme, eller som uppskattar det enkla och stilrena med enbart några få tavlor. 


 

En liten tavelvägg med tre ramar. Tavelväggen är 1 m bred och 70 cm hög. Mellanrummet mellan ramarna är 7 cm.   

En liten tavelvägg med tre ramar. Även denna är 1 m bred, men 80 cm hög och har ett 7 cm brett mellanrum mellan ramarna

 

Medelstor tavelvägg

Har du flera favorittavlor som du gärna vill inkludera i din tavelvägg eller en medelstor tom väggyta som du vill pynta med snygga målningar och fotokonst? Då hittar du fler passande alternativ under denna rubrik. En tavelvägg med flera tavlor är ofta passande om väggytan är lite större. Här har du även möjlighet att välja flera posters och motiv och kombinera färgstarka statement pieces med neutrala varianter för att skapa en harmonisk helhet.En medelstor tavelvägg med fyra ramar. Tavelväggen är 1,5 m bred och 1,2 m hög, och mellanrummet mellan ramarna är 7 cm.

En medelstor tavelvägg med fyra ramar. Den är 1,3 m bred och 1 m hög, och mellanrummet mellan ramarna är 7 och 9 cm. 


 

En medelstor tavelvägg med fem ramar. På bredden är tavelväggen 1,3 m och på höjden är den 80 cm. Mellanrummet mellan ramarna är 7 cm. 

Stor tavelvägg 

Den stora tavelväggen passar utmärkt om du vill dekorera en större vägg på ett pampigt vis.  Faktum är att det inte finns några gränser för hur stor din tavelvägg kan vara – du skulle kunna fylla en hel väggyta från golv till tak. Nedan följer mallar för stora tavelväggar. Om du vill att den ska vara ännu större är det bara att fylla på med fler tavlor. 

En stor tavelvägg med fem ramar. Tavelväggen är totalt 1,8 m bred och 90 cm hög. Mellanrummet mellan ramarna är 7 cm. 

 

En stor tavelvägg med åtta ramar. Tavelväggen är totalt 1,5 m bred och 1,1 m hög med 7 cm mellan ramarna. 

En stor tavelvägg med åtta ramar. Tavelväggen är hela 1,9 m bred och 1,1 m hög. Mellanrummet mellan ramarna är 7 cm.

Tekniker för uppsättning av tavelvägg 

Det finns flera tekniker du kan använda dig av för att skapa snygga tavelväggar. Vill du vara kreativ när du hänger upp dina färgglada posters, men tycker att det här med tavelvägg är lite klurigt? Då kan dessa tekniker underlätta. Utgå från tavelväggsmallarna du hittar nedan, eller ta hjälp av själva konceptet och skapa en helt egen version.

Läs även vår artikel där vi går igenom allt du behöver känna till när du ska sätta upp en tavla. Glöm inte heller att kolla in våra guider till hur du bygger en tavelvägg runt tv:n eller bakom soffan. Den bästa inspirationen för din tavelvägg eller fotovägg hittar du hos Posterton – tillsammans med en mängd snygga posters. 

Rektangulär/kvadratisk gruppering

När du grupperar dina tavlor kvadratiskt/rektangulärt ska du försöka få de yttersta kanterna på gruppen att bilda en rektangel eller kvadrat. Du kan använda dig av olika storlekar och format på tavlorna och avståndet mellan dem kan variera – men tavelväggen ska i sin helhet vara symmetrisk.  
Horisontell marginal

Genom att ha en horisontell marginal mellan det övre skiktet av tavlor och det undre skiktet skapar du en sofistikerad och snygg tavelvägg. Med horisontell marginal menas ett horisontellt mellanrum som syns mellan två nivåer av tavlor. Storlek och antal tavlor har här ingen betydelse, så länge dessa håller sig ovanför eller under mellanrummet. 

Vertikal marginal

Vid en vertikal marginal går mellanrummet istället mellan det vänstra skiktet av tavlor till det högra, och det går uppåt istället för sidleds. Även här går det bra att växla mellan olika format och storlekar. 

Vertikal och horisontell marginal

Ytterligare ett alternativ är att kombinera ett vertikalt och ett horisontellt mellanrum – detta kommer då skapa ett mönster som liknar ett T eller ett H. Placera tavlorna utifrån detta mönster, precis som det ser ut på bilden nedan.