En ny trend som inte bara syns i inredningstidningar och på sociala medier, utan också i många svenska hem är tv:n som integrerats i tavelväggen. Idag finns moderna tunna tv-apparater med klassiska ramar och inställningar som gör att de liknar mer ett konstverk än elektronik. Oavsett om din tv ser ut som en tavla eller en svart box på väggen finns det tillvägagångsätt för att förvandla den till en diskret detalj som smälter ihop med den övriga inredningen. Och den bästa strategin för detta är att bygga en tavelvägg runt tv:n. 

 

Låter det spännande? Läs vidare för att komma igång redan idag

Hur döljer man en tv? 

Att bygga en tavelvägg runt tv:n är både snyggt och kreativt. En modern tavelvägg passar både små och stora vardagsrum. Införskaffa gärna tavlor och posters i olika storlekar – på så sätt kommer tavelväggen kännas mer levande, samtidigt som tv:n smälter in bättre. Växla förslagsvis mellan mindre tavlor i 30x40 och större i 50x70

Tv:n ska vara en del av inredningen

Det bästa tipset du kan få när du ska inreda ett vardagsrum är att se till så att alla möbler och detaljer tillsammans bildar en helhet. Se det som att du ska möblera vardagsrummet tillsammans med din tv. 

 

Många tycker den största utmaningen är just tv:ns placering. Av den anledningen är det också vanligt att helt ge upp och låta den hänga där, som en ensam svart box på väggen. Vi vill tipsa om att låta tavelväggen stå i centrum istället för att ha ha en tv-bänk under tv:n. Genom att ta bort tv-bänken gör du även tv:ns placering mer diskret. Placera inte heller några hyllor under tv:n. 

 

Vi ska snart tala mer om hur du bygger din tavelvägg, men först ska vi gå igenom val av tv. Utgå alltid från rummets förutsättningar när du väljer tv. Det är minst lika viktigt som dess placering och vad som finns runt om den. Är rummet stort med en soffa som är placerad långt ifrån skärmen behövs en större tv – precis som större tavlor. I ett mindre rum kan en stor tv och stora tavlor upplevas malplacerade. 

Bygga en tavelvägg runt tv:n – hur gör jag?  

Börja med att hänga upp tv:n på väggen. Precis som när du hänger upp en tavla bör du fundera över var den sitter bäst och på vilken höjd den ska placeras. Ska den hänga mitt i rummet eller mot en kortsida? Tv:n bör placeras i ögonhöjd från där du sitter – du ska varken behöva titta upp eller vrida på huvudet. Läs även vår guide till hur högt en tavla ska sitta innan du börjar. 

 

Fortsätt sedan bygga en tavelvägg runt om tv:n och växla mellan olika ramar, posters, fotografier och illustrationer. Börja alltid med tavlorna närmas för att sedan bygga tavelväggen utåt. Låt tv:n smälta in på ett naturligt sätt genom att växla mellan olika mått och se till att hålla ett jämnt avstånd mellan alla ramar, inklusive tv:n. 

 

Våga vara kreativ med din tavelvägg. Det kan vara snyggt och stilrent att matcha tavlornas ramar med ramen på tv:n eller så kan du växla mellan olika kulörer. Ramarna bör såklart även matcha med den övriga inredningen i rummet. Växla mellan olika motiv för att hålla väggen levande. Blanda allt från svartvita fotografier till bilder av vackra landskap och enkla texttavlor. Hos Posterton hittar du ett brett utbud av olika posters, men också förslag på snygga tavelväggar till vardagsrummet. Testa dig fram med hjälp av dina favoriter – och vips kommer du ha en snygg och lekfull tavelvägg som gömmer tv:n på ett diskret sätt. 

Mängder av tips och inspiration

Nedan hittar du flera härliga exempel på hur du kan gå tillväga när du bygger en tavelvägg runt tv:n – och med hjälp av snygga motiv från Posterton. Skrolla dig vidare och bli inspirerad redan nu. 


 

 

Så länge tv:n är placerad på en lagom höjd är det fritt fram att fylla på med precis så många tavlor som du tycker passar. Här ser du en tavelvägg runt en tv med mängder av posters i olika kulörer och i en variation av ramar. Några av ramarna är svarta vilka matchar tv:ns svarta ram och skapar en snygg helhet. 

Behöver tv:n placeras på en låg höjd för att passa övrig inredning och sitthöjd går det utmärkt att bygga på med tavlor på sidan av och ovanför. I det här rummet har man valt en lite mindre tv eftersom urymmet är mindre. Tv:n har en ljus ram och tavlornas ramar är i ljust ek. Samtliga posters och ramar hittar du hos Posterton. 

 

Trots att tv:n inte är så stor kan du fortfarande sätta upp stora posters – så länge de passar in i rummet. I denna tavelvägg är ett par posters nästan lika stora som tv:n, vilket gör att tv:n smälter in i tavelväggen på ett mycket effektivt sätt. Här har man dessutom valt posters med en vit kant runt motivet, vilket passar bra ihop med tv:ns ljusa ram.