Visst är det snyggt att dekorera med tavlor och posters på väggarna. Härliga motiv i olika färger är faktiskt vad som ger liv till ett rum. Men för att få till den där rätta känslan måste tavlorna också hänga rätt. Det är vanligt att folk inte vet hur högt en tavla ska sitta – man hänger den antingen för högt eller för lågt.

 

Med hjälp av vår guide sätter du upp tavlor på den höjd som är mest fördelaktig för takhöjd och utrymme. Fortsätt läsa för att bli ett proffs på hur du hänger upp snygg väggdekoration hemma.

 

hur högt ska en tavla sitta-1.jpeg

 

Så hur högt ska man sätta en tavla?

När du gjort en plan och bestämt dig för ungefär var på väggen tavlan ska sitta är det dags att mäta ut höjden. Att bestämma hur högt en tavla ska sitta kan kännas som en basal uppgift – men det är klurigare än vad man skulle kunna tro. Faktum är att många hänger sina tavlor helt fel. En bra tumregel är att tavlans mittpunkt ska sitta ungefär 140-145 centimeter från golvet.

 

Vilken höjd som passar kan såklart variera beroende på takhöjd och om du planerar att göra en tavelvägg. Ska du exempelvis sätta ihop en tavelvägg som fyller större delen av väggen kan tavlorna gå från golv till tak – vi lovar ett enastående resultat. 

 

Du vet väl att du på Postertons hemsida hittar mängder av användbar inspiration till hur du sätter upp dina tavlor hemma, både som tavelvägg och som enstaka detaljer. Köp nya posters och tavlor och ta del av härlig inspiration hos Posterton redan idag. 

sätta upp tavla rätt-2.jpeg

 

 

Använd dig av det gyllene snittet 

För att avgöra hur högt en tavla ska sitta rekommenderar vi att du utgår från det gyllene snittet. Detta är en metod som man använder sig av på museum och konsthallar och är mycket praktisk när du ska sätta upp flera tavlor i olika storlekar bredvid varandra. Det är så du skapar en perfekt balans mellan tavlorna och dess proportioner. 

Så följer du det gyllene snittet– steg för steg:

  1. Utgå från väggens mitthöjd som brukar vara omkring 140-145 cm från golvet.
  2. Mät ut tavlans höjd.
  3. Dividera måtter med tre.
  4. Dra ifrån denna summa från mitthöjden. 
  5. Det tal du nu får fram är avståndet från golvet till tavlans underkant.
  6. Lägg till avståndet upp till hänganordningen så att du vet var du ska sätta kroken i väggen. 

Hur ska man tänka när man hänger flera tavlor?

Nedan går vi genom några förslag på hur du kan tänka och gå tillväga när du hänger upp flera tavlor tillsammans.  

Häng tavlor efter mittlinjen 

Ska du hänga upp tavlor i olika storlekar kan det vara fördelaktigt att utgå från mittlinjen. Storlekarna får då mindre betydelse och du kan mixa och matcha precis hur du vill. Kom ihåg att tavlorna ska ha lika stort avstånd mellan varandra, annars kommer du skapa ett rörigt intryck. 

Häng tavlor efter baslinjen

Ska du hänga upp lite högre tavlor är det ofta en god idé att utgå från baslinjen, då i linje med tavlans underkant. Även här är det viktigt att ha samma avstånd mellan tavlorna för att på så sätt skapa ett enhetligt resultat.  

Häng upp tavlor efter överkantslinjen 

Faktum är att det är ganska ovanligt att utgå från överkanten när man hänger upp tavlor. Däremot är det ofta en mycket effektfull strategi när du ska hänga upp flera stycken. Var noga med att mäta avståndet mellan tavlorna eftersom lika avstånd mellan alla ramar ger ett strukturerat intryck.  

Häng tavlor i höjdled 

Väljer du att hänga dina tavlor i en lodrät linje finns det en viktig regel att följa – den största tavlan ska alltid hängas upp först. Det kanske inte känns som att det kommer göra någon skillnad innan du testat, men faktum är att det tack vare denna strategi är mycket enklare att få tavlorna att hänga snyggt. 

Hur högt ska en tavla sitta ovanför soffan?

När du ska sätta upp en tavla ovanför soffan får den inte hamna för nära soffans ryggstöd. En enkel regel är att ha lika mycket luft mellan tavlan och ryggstödet som mellan taket och tavlan. Tavlan ska helst inte sitta närmare taket än soffan. Om du däremot gärna vill sätta tavlan lite högre upp eller göra en tavelvägg ska den högsta tavlan helst ha som minst 20 centimeter till taklisten. 

 

Läs mer om hur du sätter upp en tavelvägg bakom soffan – och ta del av våra bästa tips.