Trender

 

Inredning med abstrakt konst 


Särskilt under de senaste månaderna har abstrakt konst blivit en stor trend igen. Det beror förmodligen på att denna typ av konst är så mångsidig. Oavsett om du letar efter något traditionellt eller modernt finns det ett abstrakt konstverk som passar din smak.


Abstrakt konst är ett utmärkt sätt att ge ditt hem en personlig prägel. Abstrakt konst kan visuellt förbättra ett rum eller göra ett djärvt uttalande. Det finns många olika stilar av abstrakt konst, så du kan välja något som passar din personliga smak och inredningsstil. Om du inte vet var du ska börja med det stora urvalet av abstrakta konsttryck har du kommit till rätt ställe. I det här blogginlägget går vi igenom de olika konstnärerna inom abstrakt konst och ger dig tips om hur du hittar det perfekta konstverket för ditt hem.


Populära konstnärer inom abstrakt konst


Abstrakt konst handlar om linjer, färger och former - ett utmärkt sätt att sätta färg på ett rum eller förhöja det visuellt. Men utbudet av abstrakta konsttryck är stort. Därför presenterar vi sex av våra abstrakta favoritkonstnärer för att hjälpa dig med beslutsprocessen:


1. Wassily Kandinsky: Kandinsky föddes i Ryssland 1866 och är en av de mest kända abstrakta konstnärerna någonsin. Hans verk är kända för sina djärva färger och geometriska former. Hans abstrakta konst speglar hans syn på musik. Och en rolig fakta: Kandinsky började inte måla förrän han var 30 år gammal! Så om du funderar på att börja med en ny hobby är det aldrig för sent att börja. Om du är nybörjare på abstrakt konst finns det inget bättre ställe att börja än med Wassily Kandinskys verk.


2. Piet Mondrian: Piet Mondrian var en nederländsk målare som är mest känd för sina abstrakta konstverk. Han började sin karriär som landskapsmålare, men blev senare intresserad av kubismen och andra abstrakta stilar. Mondrians kompositioner kännetecknas av enkla geometriska former, starka färger och raka linjer. Hans målningar ser ofta ut som om de består av en serie sammanhängande block och har en distinkt modernistisk estetik. Ett intressant faktum om Mondrian är att han var färgblind. Detta kan förklara varför hans färgpalett är begränsad till ett fåtal primära färger. Trots (eller kanske på grund av) sin färgblindhet har Mondrians konstverk haft ett bestående inflytande på designvärlden. Hans kompositioner används ofta som mönster eller motiv i allt från möbler till mode. Under de senaste åren har Mondrians verk fått en viss renässans: hans stil återfinns i allt från tapeter till bröllopstårtor.


3. Hilma af Klint: Hilma af Klint var en svensk konstnär som var verksam i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet - även om hon var verksam redan då har hennes verk inte blivit allmänt känt förrän nyligen. Hon är mest känd för sitt banbrytande arbete inom den abstrakta konsten, som hon skapade flera år innan den populariserades av konstnärer som Pablo Picasso och Wassily Kandinsky. Bland annat sägs det om henne att hennes verk "markerar bron mellan Kandinsky och Rothko". Af Klints användning av färg, geometriska former och organiska element bidrog till att lägga grunden för den abstrakta konst som vi känner till idag. Hennes arbete påverkades i hög grad av hennes intresse för spiritualism och teosofi, och hon trodde att abstrakt konst kunde användas som ett verktyg för att kommunicera med det gudomliga. Under de senaste åren har af Klints konstverk blivit mer populärt, som nämnts ovan, eftersom hennes visionära inställning till konst fortsätter att väcka genklang hos människor runt om i världen.


4. Paul Klee: Många människor är skrämda av abstrakt konst. De ser det som något som endast experter kan uppskatta. Men sanningen är att vem som helst kan njuta av abstrakt konst - du måste bara veta var du ska börja. En bra början är Paul Klees verk. Klee var en schweizisk-tysk konstnär som var verksam i början av 1900-talet. Hans verk ligger på gränsen mellan kubism och expressionism, och han hade ett stort inflytande på båda rörelserna. Hans mest kända verk är förmodligen "Chirping Machine", som visar en serie enkla former och linjer som är arrangerade på ett lekfullt och nyckfullt sätt. Det som gör Klees verk så lättillgängliga är deras barnsliga karaktär. Hans målningar verkar som om de är fulla av hemligheter som bara väntar på att upptäckas. Och det är just det som gör dem så tilltalande - vem som helst kan titta på en Klee-målning och upptäcka något nytt varje gång. Han sade en gång: "Färgen har ett direkt inflytande på själen". Många av Klees målningar var inspirerade av musik, och han skrev till och med en bok som heter The Notebooks of Paul Klee (Paul Klees anteckningsböcker). Idag kan Klees verk ses på stora museer runt om i världen, bland annat Museum of Modern Art i New York och Tate Gallery i London - men kanske finns de snart även i ditt hem? 


5. Vincent Van Gogh: En av de mest kända konstnärerna som förknippas med den abstrakta konststilen är Vincent van Gogh, som var känd för sin okonventionella användning av färg och penseldrag. Vad många inte vet om van Gogh är att han aldrig sålde en enda målning under sin livstid! Ändå är hans verk idag bland de mest värdefulla och mest kända i världen. Intressant nog började van Gogh inte som en abstrakt konstnär. I dag är van Goghs abstrakta konst ändå mycket populär, och det är lätt att förstå varför. Hans djärva användning av färg och unika vision inspirerar både konstnärer och betraktare.


6. Pablo Picasso: En av de mest kända abstrakta konstnärerna är Pablo Picasso. Han föddes i Spanien 1881 och är känd som medgrundare av den kubistiska rörelsen. Hans kubistiska målningar innehöll ofta geometriska former och var avsedda att representera olika synvinklar på ämnet på samma gång. Picassos verk hade stort inflytande och banade väg för framtida abstrakta konstnärer. Idag är hans målningar bland de dyraste i världen. Hans verk Les Femmes d'Alger (Version O) från 1935 såldes för över 179 miljoner dollar på auktion 2015. 

Intressant nog började Picasso experimentera med abstrakt konst först i 50-årsåldern. Fram till dess hade han huvudsakligen arbetat i mer traditionella stilar. Under de senare åren av sin karriär började Picasso dock experimentera mer och mer med former och färger och skapade några verkligt unika och innovativa verk. Denna sena period av Picassos karriär är mest förknippad med hans abstrakta konst. Detta trots att Picasso i en intervju 1928 sade följande: "Jag avskyr den så kallade abstrakta målningen. När man arrangerar färger sida vid sida och drar linjer i rummet som inte betyder någonting blir resultatet dekoration."

 

 

Det finns inget måste i konsten eftersom konsten är fri.

Wassily Kandinsky