Snygga ramar är nästan lika viktiga som själva motiven, det tycker i alla fall vi på Posterton. Vi älskar allt från klassiska vita, svarta, silvriga och guldiga ramar till härliga varianter i trä. Men varför enbart hålla sig till klassiska modeller när du kan fylla ditt hem med ramar i regnbågens alla färger? Är du sugen på att addera en kreativ touch till dina ramar kan du måla dem själv. Att måla ramar är enkelt, och många hantverks- och hobbybutiker säljer vackra färger och lack som lämpar sig till både metall- och träramar.  

 

Kanske har du köpt en ny snygg poster och vill måla en tavelram i en matchande färg? Eller så har du en gammal ram som du vill ge en ny härlig kulör? Vi hjälper dig komma igång genom att guida dig till hur du målar en ram i tre enkla steg. Vi delar dessutom med oss av våra mest kreativ tips till hur du målar dina alldeles egna kreativa ramar. 

Så målar du en ram i 3 enkla steg 

Men hjälp av rätt utrustning och lite kreativitet förvandlar du enkelt en helt vanlig ram till ett konstverk. Nedan guidar vi dig till hur du målar ramar själv, allt du behöver göra är att följa dessa tre steg. 

1. Välj färg

Det första steget är att välja rätt färg, och då menar vi rätt kulör, men också en färg som fungerar för den ram som du bestämt dig för att måla. Om du målar över en befintlig färg bör du första använda dig av en grundfärg. Se även till att färgen är lämpad för ramens material, som exempelvis trä eller metall. Vilken kulör är såklart helt upp till dig!

 

Tips: Sätt ihop en snygg tavelvägg med ramar i en mängd olika kulörer. Färgglada ramar är ofta ännu finare ihop. 

2. Välkomna kreativitet 

När du skaffat alla material och redskap som du behöver är det dags att låta kreativiteten flöda fritt. Det finns många sätt att försköna dina nya eller gamla ramar på. Du kan måla hela raman i en och samma färg eller fylla den med prickar, ränder eller andra mönster. Se bara till att färgen hinner torka mellan varje lager. Fler kreativa tips hittar du lite längre ner på sidan! 

 

Viktigt: Måla ramarna på ett lämpligt underlag för att skydda golv och bordsskivor från färg.

inspiration-måladinram-2.jpg

3. Skydda ditt verk

När du har målat färdigt dina ramar är det viktigt att du skyddar ditt mästerverk. En klar polyuretanbeläggning förhindrar att färgen flagnar eller bleknar med tiden. Se till att du applicerar beläggningen när du befinner dig på en välventilerad plats och följer tillverkarens anvisningar. 

 

 

Så kan du göra dina ramar ännu mer kreativa 

Att fylla väggarna med härliga posters är något som blivit allt mer populärt, men ibland kan det vara svårt att hitta en snygg ram som passar din poster perfekt. Hos Posterton hittar du ett brett utbud av posters och ramar i olika material, färger och storlekar. Vill du däremot addera ännu lite mer färg eller kreativa mönster går det utmärkt att måla ramarna. Nedan följer våra bästa tips på hur du ger dina ramar ett helt nytt utseende med enkla medel. 

Färgade kanter 

Ge ramarna mer liv genom att måla kanterna i en helt egen färg. Du kan anting lämna resten av ramen i den ursprungliga färgen, eller så kan du först måla en bas i en härlig kulör. Måla därefter ramarna i en helt egen färg. Välj två kontrastfärger för ett extra iögonfallande resultat. 

 

Mer om kontrastfärger och färgkombinationer kan du läsa här

Guld och svart

Har du en vit eller träfärgad ram som du gärna skulle vilja göra lite mer lyxig? Måla om tavelramen i guld och måla sedan innerkanten svart. Den svarta innerkanten bjuder på ett djup och gör att motivet sticker ut mer. 

Tips: Hos Posterton kan du dessutom köpa redan färdiga svarta och guldiga ramar

Måla enbart inre ramen  

Vi nämner ovan att du kan måla den inre ramen i en egen färg, och detta är faktiskt ett mycket kreativt tips. Har du en gammal ram hemma som du skulle vilja sätta din egen prägel på kan du måla den inre ramen i en härlig färg. Välj gärna färg efter motivet som ska sitta i ramen. 

Måla olika sidor 

Måla ramens fyra kanter i olika färger! Det kanske låter lite tokigt, men vi lovar ett riktigt härligt resultat och ett helt nytt intryck till din ram!